Van kijker naar koper

5 tips voor een geslaagde bezichtiging

Joehoe, wat leuk dat er kijkers komen die jouw huis willen bekijken! Dit is jouw kans op een grandioze, eerste indruk. De online presentatie heeft ze nieuwsgierig gemaakt en nu willen ze ervaren of jouw huis hét huis is waar zij van dromen.

Je weet natuurlijk dat een bezichtiging een koper kan opleveren en daarom vind je de bezichtiging ook best spannend. Dit is hét moment voor de eerste indruk. Je vindt het belangrijk dat kijkers niet worden afgeleid en zich zo volledig kunnen focussen op de pluspunten van jouw huis.

Het zijn vooral de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Zorg dat kijkers niks hebben om over te vallen, zowel binnen als buiten. Letterlijk en figuurlijk. Nog voordat ze binnen zijn, hebben ze al heel wat indrukken gehad. Is de omgeving uitnodigend? Hoe ziet de tuin en de buitenkant van je huis eruit? Alles valt en staat met de status van onderhoud. Denk aan de buitengevel, deuren en kozijnen, maar ook groene aanslag op tuintegels maakt een onverzorgde indruk.

Wist jij dat kijkers tijdens een bezichtiging maar liefst 4 zintuigen gebruiken? Bij een bezichtiging ervaren kijkers dus van alles tegelijk. Ze zien, ruiken, horen en voelen. En soms is er appeltaart, dan kunnen ze ook proeven 😉

Na deze eerste indrukken gaan ze pas naar binnen. Dit is de eerste kennismaking ín je huis. Hier voelen kijkers al of er een klik is. Maak je hal aantrekkelijk, zorg voor voldoende plek aan de kapstok en berg schoenen e.d. op. Zorg dat kijkers zich thuis voelen!

Geurtjes in huis worden vaak door bewoners onderschat. Het kan ervoor zorgen dat ze het huis niet (meer) willen kopen, omdat kijkers deze geur niet herkennen. Ze proberen onbewust erachter te komen wat ze ruiken. Dat heeft een bewezen, negatieve invloed op het gevoel over jouw huis. Dat zou jammer zijn, want ze zijn in jouw huis om erachter te komen of dit de plek is waar zij willen wonen. Huisdieren en dierbenodigdheden kun je tijdens een bezichtiging dus beter even ergens anders onderbrengen. Ook kookluchtjes kunnen overheersen. Houd hier rekening mee. Het is niet zo handig om de avond voor een bezichtiging vis te bakken of (bloem)kool te koken.

Als je het even teveel van het goede vindt, sta dan kort stil bij wat je gaat doen als je huis is verkocht. Dáár doe jij het voor!

Tip 1: Bergruimte heb je nooit genoeg

Inbouwkasten mogen tijdens een bezichtiging worden geopend. Zorg dus dat de inhoud van deze kasten is opgeruimd en geordend. Dat zorgt ervoor dat ze het gevoel hebben dat er genoeg bergruimte is. Vergeet ook de voorraad/kelderkast en de meterkast niet in de voorbereiding mee te nemen.

Tip 2: Kijkers zoeken een nieuw thuis

Laat je huis net zoveel rust uitstralen als een vakantiehuisje. Haal knutselwerkjes en persoonlijke foto’s weg. Op deze manier help je kijkers om zich snel thuis te voelen. Zet een bos verse bloemen op tafel voor een extra huiselijk gevoel.

Tip 3: Zorg dat je hele huis fris ruikt

Zet ruim voor de bezichtiging alle ramen open en laat je huis een half uurtje goed doorluchten. Leeg alle prullenbakken en verschoon de vuilnisbak. Zo weet je zeker dat er geen nare luchtjes vrijkomen.

Tip 4: Spik en span

Zorg voor een schoon en fris toilet. Spoel de wc nog even door met een toiletreiniger met een frisse geur. Gebruik producten met een milde geur. Simpele geuren als ceder, limoen en dennen zijn niet overheersend. Berg de toiletborstel en voorraad toiletrollen op. Doe altijd de bril met deksel naar beneden.

Tip 5: Ga nog even met de stofzuiger door het huis

Voor extra frisheid kun je een beetje waspoeder opzuigen. Verwissel op tijd de stofzak om nare luchtjes te voorkomen.

Houd het simpel!

De tijd van bezichtigingen kan soms heel wat stress opleveren. Dit los je eenvoudig op door het simpel te houden. Zorg dat kijkers bij wijze van spreken ieder moment kunnen binnenlopen voor een bezichtiging. Je bespaart jezelf en je gezin een hoop tijd als je alle kamers netjes bijhoudt. Je hebt dan niet veel werk als er onverwachts kijkers komen.

Meer tips?

Heb jij binnenkort een bezichtiging? Natuurlijk heb ik nog meer tips hoe je van kijkers, kopers kunt maken. Aan de hand van deze checklist kun jij je voorbereiden op een geslaagde bezichtiging. Je kunt de checklist gratis downloaden.

413 Shares